Dom / Blogi i Posty

Blogi i posty

Efekty i rozwiązania związane z używaniem plastiku w opakowaniach do żywności

Efekty i rozwiązania związane z używaniem plastiku w opakowaniach do żywności

Przemysł opakowań spożywczych jest duży i dynamicznie się rozwija. Plastikowe opakowania są powszechnie stosowane. Badamy powody, dla których plastik jest preferowanym materiałem opakowaniowym.

  • Plastikowe torby oferują łatwość recyklingu. Do ich produkcji potrzeba stosunkowo mniej energii w porównaniu z innymi materiałami opakowaniowymi. W porównaniu z papierem plastikowe torby wymagają o 40% mniej energii do produkcji i generują o 80% mniej odpadów stałych.
  • Opakowania plastikowe jest bardzo niedroga i może być stosowana przez przemysły niezależnie od ich wielkości. Niskokosztowy model jest szczególnie atrakcyjny dla mniejszych graczy, ponieważ umożliwia dostęp do wysokiej jakości opcji opakowań przy niskim budżecie.
  • Opakowania plastikowe są trwałe. Ta cecha pozwala producentom drukować estetyczne, wysokiej jakości, unikalne wzory, zwiększając tym samym widoczność produktu w środowisku detalicznym.
  • Możliwe jest łatwe ponowne wykorzystanie i recykling plastiku. Dzięki temu zmniejsza się marnotrawstwo zasobów i minimalizuje negatywny wpływ na środowisko.
  • Opakowania plastikowe mogą wytrzymać ekstremalne warunki. Są odporne na degradację w wysokich i niskich temperaturach, zachowując nienaruszoną zawartość. Plastik zapewnia ochronę przed zapachami, światłem, kurzem, tlenem, a także wilgocią.
  • Plastikowe opakowania zapewniają, że ich zawartość jest zawsze dobrze zachowana. Dzięki temu nie ma marnotrawstwa zapasów, a niezawodność dostawy produktów zwiększa wartość marki.
  • Opakowania z tworzyw sztucznych są wysoce elastyczną i wszechstronną formą opakowań. Dlatego producenci mogą dostosowywać ich styl, rozmiar i kształt zgodnie z trendami rynkowymi.
  • Opakowania plastikowe są bardzo lekkie. Nie zajmują dużo miejsca do przechowywania. Dzięki temu są bardzo łatwe w transporcie, minimalizując ślad węglowy w procesie transportu.

Istnieją rosnące obawy wynikające ze zmian klimatycznych. Obejmują one odpady, jak również rozkład plastiku w środowisku naturalnym. Stąd rozwój i wykorzystanie biodegradowalnych plastików. Te ostatnie są stosowane w opakowaniach żywności i naturalnie rozkładają się na organiczne składniki pod wpływem kontaktu z elementami środowiska naturalnego, takimi jak ciepło oraz wilgoć. Tradycyjne plastiki są produkowane z wykorzystaniem ropy naftowej. Natomiast biodegradowalne plastiki są zazwyczaj wytwarzane z surowców roślinnych, takich jak kukurydza.

Proces produkcji biodegradowalnego plastiku zużywa o 65% mniej energii w porównaniu do wytwarzania tradycyjnych plastików na bazie ropy naftowej. Świadczy to wiele o efektywności energetycznej tej nowej wersji plastiku. Ponadto, tego rodzaju plastik wykorzystuje odnawialne źródła, takie jak skrobia ziemniaczana, kukurydza oraz trzcina cukrowa.

Obecnie trwają prace nad opracowaniem bakterii zjadających plastik, które mogłyby konsumować odpady plastikowe już nagromadzone na naszej planecie. Odpady plastikowe stanowią zagrożenie zarówno dla zwierząt domowych, jak i dzikiej przyrody. Wiele zwierząt, ptaków i ryb zginęło lub ucierpiało w wyniku spożycia odpadów plastikowych.

Biodegradowalny plastik to przyszłość. Miejmy nadzieję, że zwiększona świadomość doprowadzi do jego powszechnego zastosowania.

Chętnie Cię wysłuchamy!

Skontaktuj się.



OR


Contact Icon