Chętnie Cię wysłuchamy!
Skontaktuj się.
Nanotechnologia zyskuje dużą popularność w wielu obszarach nauk o żywności, takich jak bezpieczeństwo żywności, pakowanie, przetwarzanie, biodostępność, wzbogacanie, enkapsulacja oraz wykrywanie patogenów, między innymi. Narodowa Inicjatywa Nanotechnologiczna w USA definiuje nanotechnologię jako zrozumienie i kontrolę materii w skali nano, gdzie unikalne zjawiska umożliwiają nowe zastosowania. W przemyśle opakowań żywności badania pokazują, że opakowania żywności oparte na nanotechnologii oferują liczne korzyści w porównaniu z konwencjonalnymi materiałami opakowaniowymi. Materiały nano stosowane w opakowaniach to „inteligentne materiały”. Reagują na środowisko zewnętrzne, naprawiają się same lub ostrzegają konsumentów o zanieczyszczeniach. Oprócz oczywistej zalety inteligentnych opakowań, zastosowanie nanotechnologii wiąże się również z innymi korzyściami, takimi jak poprawa odporności na temperaturę, zwiększona trwałość, odporność na ogień, właściwości barierowe, recyklingowe i optyczne.
Nanotechnologia w opakowania żywności se Producent wykorzystuje nanomateriały, które są powszechnie klasyfikowane jako nanocząsteczki (NPs), nanoglinki (NCs) i nanoemulsje (NEs). Nanomateriały do pakowania żywności oferują następujące zalety:
Zastosowanie nanotechnologii w Cosmo Films
Chociaż nie definiujemy wyłącznie zastosowania nanotechnologii w elastycznych opakowaniach, nanomateriały są już wykorzystywane w elastycznych opakowaniach. Na przykład TiO2, glina i metalizowane folie są stosowane w celu uzyskania właściwości nieprzezroczystości i barierowych. Aby uzyskać więcej informacji na temat nanonauki i nanotechnologii w elastycznych opakowaniach, napisz do nas na enquiry@cosmofilms.com
Wyróżniony post
Chętnie Cię wysłuchamy!
Skontaktuj się.