Dom / Blogi i Posty

Blogi i posty

Jak pakować żywność spożywczą na długi czas

Jak pakować żywność spożywczą na długi czas

Pakowanie stało się kluczowym aspektem w zmieniających się czasach. Cała definicja pakowania uległa zmianie dzięki rosnącej świadomości konsumentów, konkurencji oraz wymaganiom etycznym.

Dziś pakowanie nie oznacza jedynie owijania produktu i przygotowywania go do sprzedaży, ale obejmuje również takie aspekty, jak ochrona produktu przed zanieczyszczeniami, zabezpieczenie go przed zmianami środowiskowymi, nośnik informacji, takich jak data produkcji, data ważności, składniki itp. Ponadto stało się doskonałym medium reklamy i narzędziem przyciągania docelowej grupy odbiorców.

Różne rodzaje żywności mają zróżnicowane właściwości opakowań. Istnieje wiele innych aspektów, dzięki którym żywność może być przechowywana przez długi czas, ale jednym z kluczowych aspektów, który się wyłonił, jest pakowanie. Producenci wielokrotnie znajdowali różne sposoby na długotrwałe przechowywanie żywności, a tym samym skuteczne pakowanie produktów wrażliwych na tlen, aromat, wilgoć i czas.

Jednym z takich materiałów opakowaniowych jest wysokiej jakości folia spożywcza, która umożliwia doskonałe przechowywanie żywności, a tym samym wydłuża okres przydatności produktu do spożycia. Główną funkcją folii opakowaniowych do żywności jest zachowanie świeżości żywności przez długi czas. Tradycyjne aspekty opakowań spożywczych były jedynie pasywnymi barierami zaprojektowanymi w celu opóźnienia wpływu środowiska na produkty spożywcze. Z kolei aktywne folie opakowaniowe pozwalają opakowaniom na interakcję z żywnością i środowiskiem, odgrywając dynamiczną rolę w jej przechowywaniu. Wiele opakowań spożywczych zawiera pochłaniacze lub emitery dwutlenku węgla oraz pochłaniacze zapachów, które zachowują świeżość żywności na dłużej.

Klasa spożywcza folie opakowaniowe może przechowywać żywność przez długi okres czasu, ponieważ zawiera cechy takie jak:

1. Pochłaniacze tlenu: Obecność tlenu w opakowaniu może powodować reakcje utleniania i prowadzić do pogorszenia jakości żywności. Reakcje utleniania skutkują niekorzystnymi cechami, takimi jak niepożądane zmiany koloru oraz obniżona wartość odżywcza. Pochłaniacze tlenu usuwają tlen, tym samym opóźniając reakcje utleniania.

2. Absorbery i emitery dwutlenku węgla: Pochłaniacze dwutlenku węgla są dodawane w celu tłumienia lub ograniczenia wzrostu drobnoustrojów w niektórych produktach, takich jak ser, drób, mięso itp. Są również stosowane do zmniejszenia tempa oddychania świeżych produktów oraz do zniwelowania częściowej próżni spowodowanej przez pochłaniacze tlenu.

3. Środki kontrolujące wilgoć: Niektóre produkty wymagają nadmiaru wilgoci podczas pakowania, takie jak zbrylanie w proszkach, cukierki, słodycze itp. W takim przypadku zastosowanie środków kontrolujących wilgoć pomaga w regulacji aktywności wody, co zmniejsza wzrost drobnoustrojów.

4. Antymikrobowe: Są one stosowane w foliach spożywczych w celu poprawy jakości i bezpieczeństwa, ponieważ zmniejszają zanieczyszczenie powierzchni żywności przetworzonej. Zmniejszają tempo wzrostu mikroorganizmów, ponieważ je dezaktywują.

5. Pochłaniacze etylenu: Jest to naturalny hormon roślinny wytwarzany podczas dojrzewania produktów. Przyspiesza oddychanie produktów, co pomaga w wydłużeniu okresu przydatności świeżych produktów.

6. Absorbery smaku i zapachu: Chwytają niepożądane cząsteczki gazowe, takie jak lotne składniki opakowań, metabolity chemiczne żywności itp.

7. Innowacje w zakresie materiałów o wysokiej barierze chemicznej: Te aspekty eliminują adsorpcję, desorpcję i dyfuzję gazów, a także uniemożliwiają przenikanie cząsteczek, takich jak tlen, gaz i para wodna.

Nowoczesne folie opakowaniowe do żywności zawierają te cechy w zależności od rodzaju żywności, która ma być zapakowana, i pomagają w zachowaniu świeżości żywności przez długi czas.

Chętnie Cię wysłuchamy!

Skontaktuj się.



OR


Contact Icon